top of page

Bewijzen stalking

Stalking of belaging kan een verregaande invloed hebben op uw dagdagelijkse leven wanneer u gebukt gaat onder de vele ongewenste aandacht, berichten of zelfs verwensingen die u ontvangt door middel van bijvoorbeeld ongewenste bezoeken, achtervolgd worden, brieven, telefoonoproepen, sms-berichten of e-mails. Het internet en sociale netwerksites hebben het heel eenvoudig gemaakt om iemand te (cyber)stalken. Iemand kan bovendien makkelijk van e-mailadres of mobiel telefoonnummer veranderen. Ook het lastigvallen van uw familie, vrienden of geliefde vormen een indirecte vorm van belaging.

Vaak leven slachtoffers in angst en kijken continu over hun schouder, als zij nog buiten durven komen. Veranderen van mobiel nummer of zelfs adres heeft geen zin, de dader vindt hen telkens opnieuw.

Sommige daden van stalking zijn op zich strafbare daden, zoals kwaadwillige oproepen of woonstschennis, maar sommige gedragingen vallen enkel onder het strafbaar misdrijf van belaging. Voorbeelden van wat als belaging kan worden beschouwd zijn: het herhaaldelijk toesturen van bloemen; het voortdurend opbellen; het steeds weer opwachten van het slachtoffer in de nabijheid van de woning; een persoon herhaaldelijk achtervolgen, bespieden of belagen; het doorzoeken van vuilniszakken; het plaatsen van advertenties in de krant waarbij de identiteit, het adres en het telefoonnummer van het slachtoffer worden vermeld; het ongevraagd dagelijks bestellen van een taxi met als gevolg dat elke dag een taxichauffeur aanbelt; het dagelijks versturen van ongewenste liefdesbrieven.

Stalking is dan wel geen klachtmisdrijf meer sinds 2016, waardoor het parket zelfs zonder klacht tot de vervolging kan overgaan. Helaas is belaging dikwijls geen prioriteit voor politie of parket en zij komen meestal niet tussen tot de situatie volledig uit de hand loopt en er sprake is van geweld. Wij kunnen u de nodige hulp bieden om uw belager te identificeren en de nodige vaststellingen doen zodat u een sterk dossier kunt opbouwen om uw klacht te ondersteunen en via de gerechtelijke instanties maatregelen afdwingen.

HEBT U NOOD AAN EEN PROFESSIONELE AANPAK VAN UW PROBLEEM?

Engels & Partners - Logo (2) met transpa
bottom of page